top of page

Studentkåren är hoppfull trots medlemstappet

Kårsektionsrummen som vanligtvis brukar vara fyllda av liv har nu länge stått med fördragna gardiner på ett livlöst campus. Pandemin bär givetvis skulden för det men hur står det egentligen till med kårsektionerna och engagemanget inom Örebro studentkår? Lösnummer har frågat runt och ger dig här en lägesrapport från kårlivet.

Coronapandemin har slagit hårt på studentlivet i alla delar av Sverige och Örebro är inget undantag. Introduktioner har ställts om, Örebro kårhus har stått igenbommat och det har varit svårt att hålla engagemanget uppe. Katarina Kristoffersson och Kristin Törnqvist, som är ordförande och vice ordförande för Örebro studentkår, berättar: – Engagemanget bland våra befintliga kårmedlemmar är stort, likväl är det bristande i andra aspekter. Örebro studentkår har minskat medlemsantalet under de gångna året.

Under höstterminen 2019 hade studentkåren 3 985 medlemmar och under vårterminen 2020 var antalet 3 520, men i skrivande stund har Örebro studentkår endast 2 187 registrerade medlemmar.

I kårsektionerna, där den studiesociala verksamheten helt har behövts ställas om, vittnas det om sviktande engagemang under det senaste året. – Man märker att det generella engagemanget i sektionen har sjunkit avsevärt, detta har nog mycket med att det är svårare att skapa bra kommunikation när man inte kan ha den ”fysiska” kontakten som tidigare. Dessutom tror jag att det finns en stor skepsis mot studiesociala evenemang som är digitala, berättar Niklas Jansson, ordförande för kårsektionen TekNat.

Ellika Jansson, ordförande för Serum, berättar om en liknande situation i hennes kårsektion. Hon säger: – Det har varit lite upp och ner med engagemanget. Gällande våra medlemmar har engagemanget varit rätt lågt nu under covid. Alla i styrelsen har gjort så gott dom kan och kämpat på för att få upp engagemanget igen men det har varit svårt när allt har varit digitalt och på distans.

“EN POSITIV UTVECKLING”

Trots att alla kårsektioner har haft ett mycket annorlunda år, har upplevelsen av engagemanget sett lite olika ut för olika kårsektioner. Wilma Sabelström, ordförande för Sobra, är nöjd med året. – Engagemanget i Sobra under corona har varit över förväntan skulle jag säga. Vi hade ett väldigt lyckat verksamhetsår 19/20 där många blev sugna på att engagera sig i Sobra. Det året tror jag la grunden till att engagemanget har hållit i sig bra även under corona, berättar hon.

Även Corax har nått framgångar i att lyckas hålla intresset för studiesociala aktiviteter högt. – Under årets gång har det skett en positiv utveckling både vad gäller engagemang hos de ideellt engagerade samt övriga medlemmar som deltar på aktiviteter och liknande. Vi har inom kårsektionen arrangerat flera olika typer av aktiviteter, berättar Lisa Alm, ordförande för kårsektionen. – Kreativiteten och informationsflödet har genererat god uppslutning och deltagande från medlemmarnas sida och vi hade bland annat högre uppslutning på vårt valmöte den här våren jämfört med vad vi har sett tidigare år.

Lisa Alm beklagar sig dock över de initiala svårigheterna med att fånga upp nya studenter. – Tråkigast i höstas blev det faktum att vi fick svårt att engagera alla nya studenter då vi blev lite stillastående ett tag innan inspirationen för digitala aktiviteter kom i gång. Många av de studenterna har dessvärre därför blivit svåra att fånga upp även i efterhand och jag beklagar att vi inte lyckades ställa upp bättre för dem när deras introduktion blev inställd, berättar hon.

HALVFULLA STYRELSER

Viktigt i en kårsektion är att vissa nödvändiga poster fylls. I och med att engagemanget inom studentkåren sviktar är det lätt att förstå att det skulle vara svårare att hitta engagerade personer som vill ta på sig en större roll inom sin kårsektion. Så vad händer om en kårsektion inte lyckas fylla alla poster? – Vissa styrelseposter måste finnas enligt Örebro studentkårs stadga, exempelvis ordförande och utbildningsbevakare. Om kårsektionsstyrelser inte fyller de obligatoriska posterna kommer organisationen gemensamt komma fram till den bästa lösningen, berättar ordförande Katarina Kristoffersson och vice ordförande Kristin Törnqvist.

De nuvarande ordföranden för kårsektionerna presenterar blandade resultat när det kommer till att fylla styrelsen inför kommande verksamhetsår. – Inför det kommande valet till verksamhetsåret 21/22 har vi inte fått så många sökanden till posterna i styrelsen, vilket såklart är jättetråkigt, berättar Wilma Sabelström, Sobra.

– Vi hade omval den 22 februari, det gick väldigt bra, de viktiga posterna hade sökande och vissa poster hade till och med fler sökt. Rekryteringen var inte allt för svår, många ville engagera sig mer i skolan och hoppas på bättre dagar snart (att corona ska vara över), säger Odessa Hansson, ordförande för Grythyttans kårsektion.

I kårsektionen Corax har rekryteringen varit över förväntan. – På ett par av de obligatoriska posterna fanns fler än en person nominerad. När mötet sedan var över hade vi tillsatt alla styrelseposter och även alla FUM. Det är första gången på många år som vi i Corax lyckas tillsätta alla poster redan på valmötet vilket jag såklart är väldigt stolt över med tanke på de omständigheter vi arbetar under för tillfället, berättar Lisa Alm.

BLICK MOT FRAMTIDEN

På ett generellt plan har verksamhetsåret 20/21 sett väldigt annorlunda ut och det är lätt att börja blicka framåt med en viss oro, men stämningen inom studentkåren är i stora drag optimistisk. – Jag tycker att den nya styrelsen känns väldigt taggad och redo och det är kul att de flesta av dem är nya och inte har suttit i styrelsen tidigare. Det tror jag kommer ge dem en fördel då de har nya perspektiv och infallsvinklar på saker. Det ska bli jätteroligt att följa deras arbete nästa år, säger Lisa Alm som är ordförande för Corax. – Vi är säkra på att Sobra har en framtid efter corona, berättar Wilma Sabelström.

Även nuvarande ordförande och vice ordförande tror på en ljus framtid för Örebro studentkår: – Vi ser ljust på framtiden och ser fram emot att inom en snar framtid kunna återgå till en mer ordinarie verksamhet, där vi kan träffas på campus igen. Vi ser ingen anledning att oroa sig för studentkårens framtid, berättar Katarina Kristoffersson och Kristin Törnqvist.

Fotnot: Lösnummer kontaktade alla nio kårsektioner, men Doksek, GIH, Qultura och Sesam återkom inte med svar.

留言


bottom of page