top of page

Studentoveraller del 3: ”Jag är fruktansvärt exalterad!”

I många städer syns studenterna i färgglada klungor, iklädda overaller som är prydda av märken från topp till tå. Hos oss i Örebro har utstyrseln bland engagerade studenter på sin höjd handlat om en t-shirt eller hoodie som signalerar förenings- eller sektionstillhörighet. Men hur arbetar man idag inom Örebro studentkår med klädernas betydelse och dess påverkan på inkludering och hierarkier? Lösnummer reder i en reportageserie ut dagens status för studentoverallen i Örebro. Här är del 3.

I vår tredje del möter Lösnummer overallaren Anders Holmgren. – Jag är fruktansvärt exalterad över att overallkulturen växer sig tillbaka i Örebro, säger han. Höstterminen 2017 kom Anders i kontakt med kårsektionen Serums overallutskott SNOK (Serums Nya OverallKultur). – Det var en av de bästa grejerna jag har varit med om. Alla var accepterade på plats och det var den underbara känslan som gjorde att jag fortsatte arbeta i overallkulturen, berättar han.

Anders blev så småningom studiesocialt ansvarig i SNOKs verksamhet. – Vi gjorde så många olika typer av event och resor i hela Sverige. Anders framhäver just en överskridande gemenskap som definierande för overallkulturen. Olika overallevent arrangeras vanligtvis på olika platser i hela Sverige och på dem möts studenter från flera universitet.

I Örebro fanns eventet Tjällossningen, och dit sökte sig också Anders, som idag är vice ordförande för föreningen bakom eventet. – Vi firar att tjälen släpper från backen och att sommaren är på väg, förklarar Anders. Det är en hel helg med massa olika aktiviteter. Sittningar, tävlingar och en massa roligt häng. 

Corona hade troligtvis hindrat Tjällossningen att genomföras 2020, men redan innan det kom problemen, berättar Anders. – Overallkulturen dog i princip ut förra terminen så det fanns inga som kunde ta över styrelsepositioner inom Tjällossningen. Det gjorde att vi var tvungna att lägga ner.

•••

Därför är det engagemang som bubblar hos Corax och Teknat extra välkommet av Anders. – Vi kommer att försöka få någon av kårsektionerna att ta över Tjällossningen eller låta dem skapa ett helt nytt evenemang för deras nya kultur, säger han. Tidigare hade Tjällossningen ingen formell koppling till Örebro studentkår, vilket den automatiskt skulle få om en kårsektion driver eventet.

I förra delen kunde du läsa om de många dokument som skapar ramar för hela studentkårens verksamhet. Anders fick erfarenhet av att förhålla sig till dem när han var engagerad i SNOK. – Vi hade en sittning som heter Turbo, minns Anders. – Då firade vi alla högtider och alla deltagares födelsedagar som sker under ett halvår, fast vi gör det på en och samma sittning. Man sjunger ”ha den äran” tjugo gånger, sen firade vi kanelbullens dag, jul, nyår och så vidare. Det symboliserades med olika maträtter från de specifika högtiderna. När det kom till alkoholkonsumtionen kopplad till högtiderna kunde vi ju inte bjuda på alkohol gratis eller strunta i alkoholfria alternativ. Så vi fick kolla igenom policies och styrdokument så att sittningen faktiskt fungerade.

Anders har också fler goda minnen. Ett skedde kvällen efter att hans overall “invigdes”. – Man får ett namn inom overallgemenskapen för att man gör något som gör att man förtjänar namnet, förklarar han. Sedan den kvällen kallas Anders ”Gump” inom overallkulturen, en anspelning på karaktären Forrest Gump när han i filmen bär sina sårade vänner en efter en genom Vietnams täta skogar. – Jag bar en av mina kamrater tre gånger från vår lokal hem till honom. Han var lite överförfriskad. Han fortsatte komma tillbaka så jag fick fortsätta bära honom hem på axeln om och om igen. 

Själva invigningen under dagen gick dock till under hemliga former, enligt Anders. – Man kan inte dela med sig av vad som händer där utanför den grupp som var på plats, säger han. Men, som den uppmärksamme läsaren av del två kanske redan vet, går hemliga event idag (och kanske också redan då) emot styrdokumenten för Örebro studentkår.

•••

Utefter sina egna erfarenheter har overallare i Örebro fått både bra och dålig kritik från universitetets sida. Bra kritik har kommit då de upplevts ha gjort ett bra studiesocialt arbete och följt de regler som behövts följas. Andra gånger har universitetet gett en negativ respons, bland annat då Tjällossningens deltagare fick använda Forumhusets klassrum som sovsalar.

– Men då har vi städat och fixat i ordning efter oss så att vi kan ha bra relationer till universitetet, påpekar Anders. – Overallkulturen ses som ganska vild, och tyvärr fokuseras mycket på det. Men huvudsaken är att hitta folk som man vill umgås med i en otroligt härlig gemenskap. Det är den man söker sig till när går med i overallkulturen.

Vad tycker då Anders om att overallkulturen kan växa sig tillbaka i Örebro, denna gång via Örebro studentkår? Kommer han själv engagera sig igen? Svaret kommer snabbt. – Jag har redan haft samtal med Corax styrelse och de som drar i overallkulturen där. Jag har sagt att jag vill gärna hjälpa till och bidra med det jag kan och så får de forma det som de vill!

•••

Foto: Privat samt Lösnummers arkiv


Comments


bottom of page