top of page

Systematisk överskridning av rättningstider vid Örebro universitet

Många studenter vid Örebro universitet har någon gång fått beskedet att resultatet från en examinerande inlämning flyttas fram.

En del lämnar det därhän, men för många är det ett irritationsmoment som på olika sätt stjäl fokus från studierna. Försenade resultat kan också påverka datum för eventuell omexamination och ytterst göra att studiemedel från CSN tillfälligt dras in. Lösnummer har tagit del av de senaste åtta terminernas beslut om förlängda rättningstider för att undersöka hur myndighetens serviceskyldighet mot studenterna efterlevs.

Särskilda skäl och undantagsfall ska ligga till grund

Alla inlämningar och tentor som lämnas in till Örebro universitet ska enligt lag rättas så enkelt, snabbt och billigt som det går utan att säkerheten eftersätts. Vad som närmare menas med snabbt framgår visserligen inte, men en enighet bland Sveriges universitet är att 15 arbetsdagar är en acceptabel rättningstid. I Örebro universitets egna riktlinjer står det där utöver att rättningstiden får överskridas vid särskilda skäl. Beslut om detta tas av prefekt efter ansökan av rättande lärare.

I de egna riktlinjerna anges att exempel på särskilda skäl som kan vara  grund till förlängd rättningstid är sjukdom eller tillfällig arbetsanhopning. Det är i princip uteslutande också de skäl som anges i besluten Lösnummer har tagit del av. Formuleringen särskilda skäl kan ge uppfattningen om att rättningstiden endast får överskridas i undantagsfall, men av Lösnummers granskning visar det sig att rättningstiden har överskridits 297 gånger de senaste åtta terminerna.

Återkommande arbetsanhopning

Särskilda skäl såsom sjukdom eller tekniska fel kan inte ett universitet alltid svara för och dessa saknar anledning att sättas under debatt. Kvar återstår 208 gånger där rättningstiden överskridits på grund av tillfällig arbetsanhopning. Det betyder att rättande lärare i genomsnitt 26 gånger per termin hamnar i tidsnöd med rättningen. Det betyder också att studenter lika ofta får resultaten försenade. Detta tål att problematiseras eftersom de särskilda skäl som ligger till grund för förlängd rättningstid anges vara tillfälliga, men är i själva verket återkommande.

Vissa lärare har bland studenter ett rykte om sig att ha för mycket att göra och ofta hamna efter i rättningen. Detta bekräftas av Lösnummers genomgång av beslut där flera namn återkommer gång på gång. Ibland förlängs dessutom rättningstiden ytterligare en gång och vid enstaka tillfällen även en tredje. Detta kan försena resultaten flera veckor.

Om det är fler lärare, mer resurser eller en omarbetning av rättningsförfarandet som behövs är omöjligt för Lösnummer att bedöma. Men att rättningstiden så ofta och systematiskt överskrids på grund av arbetsanhopning är ur arbetsmiljösynpunkt bra för varken anställda eller studenter.

1 visning

Commenti


bottom of page