top of page

SÅ HÄR TYCKER STUDENTERNA OM EN HÖJD CSN-RÄNTA

Om regeringens budgetförslag för 2022 går igenom kan studenter behöva betala tio gånger mer i ränta när det blir dags att börja betala tillbaka sina lån. Pengarna ska ge möjlighet för personer att börja studera senare i livet genom ett så kallat omställningsstöd.

Tanken är bra, men det är tråkigt att det påverkar oss studenter som redan har ont om pengar, säger Lovisa Elsstrand när vi möter henne på campus för att fråga vad studenterna tycker om förslaget.

Den 20 september presenterade regeringen ett budgetförslag för 2022 och föreslår ett så kallat omställningsstöd för att ge fler personer möjlighet att studera senare i livet. För att finansiera stödet föreslår regeringen en höjning av CSN-räntan från 0,05 procent till 0,5 procent, vilket motsvarar en tio gånger hög ränta. Det här påverkar alla personer som tagit studielån efter 1989 och kan tillämpas redan 2023.

Vi tar oss ut på campus för att fråga vad studenterna tycker om förslaget att höja CSN-räntan. Vi möter först Lovisa Elsstrand som tycker att studielånet är nödvändigt för att ha råd att bo och leva som student, utan att behöva jobba extra och riskera att bli återbetalningsskyldig.

Just på grund av den låga räntan kan man betala tillbaka lånet senare i livet, säger hon och fortsätter.

Jag hade kanske tyckt att det är ett bra förslag att höja räntan om jag varit i en annan situation där jag inte är student och påverkas av det. Men just nu tycker jag att det känns lite orättvist.

Vi möter sedan kompisarna Gawad Ashmar och Casper Berglund, som har delade meningar om förslaget.

Det är väl inte särskilt bra för jag har redan ont om pengar. Sen är det ju en investering i sig själv så det lär ju betala av sig i längden, säger Casper.

Gawad håller med och tillägger.

Det är ju ett bra förslag för de som vill studera senare i livet eftersom de kanske har ådragit sig mer lån och utgifter under livet.

Casper instämmer men menar att när man börjar studera senare i livet så kanske man har byggt upp ett större sparkapital som gör det enklare att börja studera än de personer som börjat studera direkt efter studenten.

Sen vet jag inte vem som skulle betala för omställningsstödet om det inte vore vi, det känns ju orättvist såklart. Kanske att man kan finansiera det via höjd skatt men det är ju inte särskilt populärt heller, säger Casper.

Även Lovisa tycker att förslaget borde finansieras på andra sätt.

Det hade varit bra om de kunde hitta något sätt att balansera det, så att det inte blev en så stor förändring för oss studenter.

Just nu inväntas eventuella motioner med motförslag från övriga partier i regeringen innan budgeten kan fastslås. I skrivande stund har över 36.000 studenter skrivit under en namninsamling för att stoppa förslaget.


2 visningar

Comments


bottom of page