Blackboard är en webbaserad inlärningsmiljö för studenter på universitet. Tanken med Blackboard är att det ska stödja studenterna i dess lärande och att lärare och elever i större utsträckning ska kunna kommunicera med varandra. Nedan följer en genomgång av Blackboard och hur du använder det.
När du loggar in på Blackboard möts du först av den kursen som du läser eller tidigare har läst. För att komma åt innehållet i kursen klickar du på den aktuella kursen i menyn mitt i rutan. I menyn till vänster finns det olika alternativ som du kan välja mellan. De menyer till vänster som du kommer att ha störst användning av är anslag, kursmaterial, grupper och diskussioner. Jag avråder från att använda meddelade- och chattfunktionen, eftersom den ofta krånglar för mig och att de meddelandena jag skickar inte når mottagaren. Istället råder jag dig till att använda er egen mail för att kontakta dina kursare och programansvariga.
Här kommer en snabb genomgång av Blackboards användningsområden och hur du använder dig av webbverktyget inom sina studier.
Anslag Under fliken ”Anslag” hittar du alla meddelande som lärarna skriver till er i klassen. Meddelandena berättar om allt från inställda föreläsningar till vilket datum uppgifter ska lämnas in. Det är därför bra att försöka vara uppdaterad om vad som händer på Blackboard, så att du inte missar någon viktig information.
Kursmaterial Under fliken ”Kursmaterial” hittar du allt material som läraren lägger upp. Det kan vara texter som ska läsas eller olika uppgifter som ska göras. Oftast brukar lärarna var duktiga på att organisera i olika mappar, men även solen har sina fläckar och ibland kan det vara som att orientera i en djungel.
Grupper Fliken ”Grupper” används mest under grupparbeten. Det är bara läraren som kan skapa grupper, men de grupperna som skapas måste du själv välja att ansluta till. I dessa grupper kan du se och dela olika dokument med din arbetsgrupp och se vilka som är med i arbetsgruppen.
Diskussion Fliken ”Diskussioner” används oftast för att lämna in olika uppgifter som exempelvis PM eller uppsatser. Under diskussioner hämtar du även andras arbeten.
Användning Har du frågor eller funderingar om Blackboard, så som att ditt användarnamn inte fungerar, så har universitetet en IT-support i studentcentrum som gärna hjälper dig. IT-supporten är även de som uppdaterar Blackboard och under tiden uppdateringen sker går det inte att logga in. IT-supporten meddelar i god tid innan uppdateringen så du som student kan planera ditt arbete.
Vad tycker du är bästa och sämsta med blackboard? – Det bästa med blackboard är att all information för kurserna finns tillgängliga elektroniskt, tidigare kurser och nya. Det sämsta är att blackboard inte är tillgängligt när det uppdateras, säger Julia Trevena, student vid Örebro universitet.
– Det som är bra med blackboard är att kursinformationen är lättillgänglig. En negativ aspekt är att vissa dokument inte går att öppna på blackboard, utan de måste laddas ner på datorn för att kunna öppnas. Det hade varit bra om alla dokument kunde granska på blackboard innan nerladdning, säger Carl Sundberg student vid Örebro universitet.
/ Anders Palmqvist och Kajsa Wikström Skribent och fotograf
Comments