Oktober 2020 fick Medicinska Föreningen Örebro grönt ljus från fullmäktige för att arbeta mot att bli en egen kårsektion, för bara läkarstudenter. Mer än ett halvår senare är kårsektionen fortfarande inte på plats. Vad har hänt egentligen? I tre delar utreder Lösnummer turerna kring vad som kunde blivit Örebro studentkårs tionde kårsektion – här är del 1.
Medicinska Föreningen Örebro (MFÖ) är en populär förening för läkarstudenter på campus USÖ. Trots att dessa studenter i Örebro studentkårs mening tillhör kårsektionen Serum sker större delen av engagemanget hos MFÖ. En stark bidragande faktor till detta uppges vara den geografiska närheten till MFÖ som bedriver sin verksamhet på campus USÖ, en plats Serum ska ha haft svårt att nå till. Representanter från MFÖ vittnar om en ansträngd relation och en ofördelaktig konkurrens mellan dem och kårsektionen och idén om att själva bli en egen del av Örebro studentkår har funnits under flera år.
Simon Ghanem, Oscar Lundberg och Felix Pomo är alla läkarstudenter och engagerade i MFÖ. – Vi alla tre har varit väldigt studiesocialt aktiva inom MFÖ, men även som faddrar i Serum. Vi satt en dag och tänkte att det har varit lite för mycket bråk emellan MFÖ och Serum och skulle gärna vilja lösa det här permanent, berättar Oscar. – Det har inte varit en eller två konflikter utan det har varit bestående över flera år, fyller Felix i. – Egentligen hela min tid som engagerad, alltså sedan 2017, har det varit mycket diskussioner och samtal mellan just Serum och MFÖ om hur man ska lösa problemen.
Frågan hade alltså lyfts flera gånger tidigare inom flera studentgenerationer i både Serum och MFÖ. Men hösten 2019 gavs Simon, Oscar och Felix uppdraget av MFÖ att ta tag i detta på riktigt. De tre utgjorde en arbetsgrupp som tillsammans vände och vred på situationen. Den färdiga utredningens slutsats blev enkel: MFÖ borde bli en ny kårsektion för enbart läkarstudenter medan sjuksköterskor, arbetsterapeuter, audionomer och biomedicinska analytiker förblir i Serum.
Arbetsgruppen berättar om fördelarna med att bli en egen kårsektion: – Idag är vi läkarstudenter indirekt utanför den studentpolitiska rösten i Örebro. Detta eftersom vårt engagemang ligger hos MFÖ och vi lägger inte samma tid och engagemang hos Serum, säger Simon. – Här på USÖ är vi läkarstudenter distanserade fysiskt och engagemangsmässigt från övriga studenter. Då uppkommer känslan av att läkarstudenter inte är en del av Serum utan tillhör MFÖ, tillägger Oscar.
Gruppen vill därmed att det organet som läkarstudenterna väljer att engagera sig i skulle falla under Örebro studentkår. – Skulle vi få en kårsektion skulle vårt engagemang tillhöra den centrala kraften, alltså Örebro studentkår, och vi skulle mer naturligt få en koppling dit, säger Felix. – Vår bedömning var att det skulle öka samarbetet med och förbättra relationen till det resterande universitetet.
Simon, Oscar och Felix satt våren 2020 dessutom som FUM-ledamöter för Serum. Detta var deras chans att påverka i Örebro studentkårs högst beslutsfattande organ och presentera utredningen. De la en motion baserad på den åtta sidor långa utredningen, men FUM sa nej – MFÖ blev inte en kårsektion den aprilkvällen.
På första FUM i höstas valde den nyligen tillträdda kårstyrelsen att lyfta frågan på nytt – man ville nu sträcka ut en hand till MFÖ. Då, ett halvår senare, blev resultaten annorlunda. För att en ny kårsektion ska inrättas krävs det enligt Örebro studentkårs stadgar två tredjedelars majoritet och med endast en rösts marginal godtogs förslaget. Där lades grunden för MFÖ:s arbete mot att bli en kårsektion, men inte utan att vissa kriterier tillkom. Dessa kriterier skulle formuleras av kårstyrelsen, åtgärderna skulle genomföras av MFÖ och FUM skulle sedan rösta om huruvida kriterierna uppfyllts.
Drygt en månad senare, den 25:e november 2020, var kriterierna formulerade genom ett beslut från kårstyrelsen. De formulerades enligt kårstyrelsens protokoll så här:
De hade nu till 20:e april på sig, då terminens sista fullmäktigemöte ägde rum. Då skulle FUM besluta om MFÖ hade lyckats efterleva dessa kriterier. Men den 20:e april kom och gick, och frågan lyftes inte i FUM igen.
–
Comentarios