top of page

Vad hände med den tionde kårsektionen? – del 3

Oktober 2020 fick Medicinska Föreningen Örebro grönt ljus från fullmäktige för att arbeta mot att bli en egen kårsektion, för bara läkarstudenter. Mer än ett halvår senare är kårsektionen fortfarande inte på plats. Vad har hänt egentligen? I tre delar utreder Lösnummer turerna kring vad som kunde blivit Örebro studentkårs tionde kårsektion – här är del 3.

Katarina Kristoffersson och Kristin Törnqvist är ordförande respektive vice ordförande för Örebro studentkår. Tillsammans leder de också kårstyrelsen som var de som lyfte MFÖ:s situation till FUM 1 i höstas. – Förslaget skulle ge dem en ärlig chans. Kunde vi då som kårstyrelse lägga fram ett förslag som gör det möjligt för dem att bli en kårsektion så ville vi gärna lägga tid på att göra det och ta det till vårt högst beslutande organ, berättar Kristin. – Grunden för oss är att det handlar om att inkludera läkarstudenter i Örebro studentkår.

Hur det gick vet ni redan. FUM röstade med en rösts marginal ja till förslaget och gav grönt ljus till kårstyrelsen att specificera de villkor som gäller för att MFÖ ska förklaras som den tionde kårsektionen. Men varför är det svårt för studentkåren att nå läkarstudenterna från början? Och vice versa – varför söker sig inte läkarstudenterna till sin kårsektion Serum?

– Det har ju funnits en spänning mellan Serum och läkarstudenterna och de har valt sin egna förening, konstaterar Katarina. – Vi ser den problematiken och ville sträcka ut en hand. När det handlar om MFÖ:s kritik mot studentkårens närvaro på sjukhusområdet svarar hon så här:

– Den procentuellt största delen av våra medlemmar finns på campus Almby och det gör att vi kommer spendera den procentuellt största delen av tiden där, dessvärre för läkarstudenterna. Vårt mål är ju att vår närvaro ska märkas på alla campus. Katarina poängterar dessutom att om läkarstudenternas engagemang i Serum blir tillräckligt starkt så väcks frågan naturligt om sektionsrum och annan fysisk närvaro på sjukhusområdet.

Frågan om vilka som ska stå för studentkårens närvaro på satellitcampuset kan verka svår att definiera. Från centralt håll gör man vissa insatser kring marknadsföring och i förlängningen medlemsrekrytering. Katarina och Kristin menar också att de i sina roller inte är de enda som ska stå för just synligheten på något campus.

Handen som Katarina menar sträcktes ut tog under hösten formen av att kårstyrelsen författade kriterier för att MFÖ skulle kunna bli en kårsektion. MFÖ menar att man under vintern och början av våren kom fram till att kriterierna var missriktade och inte möjliga att genomföra. Bland annat fanns funderingar kring alla styrelseposter man behövde fylla.

– Syftet med det kriteriet var inte att personer redan skulle vara valda, utan att personer skulle finnas redo att bli valda, svarar Katarina. – Detta diskuterade vi också med MFÖ på vårt möte i december och jag vill säga att vi var tydliga med kriterierna redan då. Kristin Törnqvist fortsätter: – Kriterierna går helt i linje med våra stadgar och vi kan inte tumma på dem.

Idag är arbetet på is från båda parternas sida och i del 2 kunde vi höra om Simon Ghanems, Oscar Lundbergs och Felix Pomos missnöje. – Det är synd att MFÖ upplever att det inte låg i deras händer och att det blivit missar i kommunikationen. Vi i presidiet menar att de fått förutsättningarna för att tillhöra Örebro studentkår, säger Katarina och upprepar att man vill fortsatt inkludera läkarstudenterna fast via kårsektionen Serum.

– En stor eloge till MFÖ:s arbetsgrupp och det arbete de lagt ner. Men det funkade inte denna gången. Att engagemanget finns för att studenter ska närma sig Örebro studentkår är positivt. Studenter ska engagera sig för en bättre studietid och vi vill att studenterna på Institutionen för Medicinska vetenskaper ska känna sig inkluderade i studentkårens verksamhet. Att de inte känner det i dagsläget är ett problem som måste hanteras, frågan är hur det ska hanteras vidare nu, avslutar Katarina Kristoffersson.

——————————————

FAKTA

Vilka studenter omfattas egentligen av Serum och läser de på samma institutioner? Nja, nästan! I Serum finns studenter som läser arbetsterapeutprogrammet, audionomprogrammet, biomedicinsk analytikerprogrammet, läkarprogrammet eller något av sjuksköterskeprogrammen.

Alla de här programmen utom ett tillhör Institutionen för Hälsovetenskaper (HV) som är baserad i Prismahuset på campus Almby. Läkarprogrammet tillhör nämligen Institutionen för Medicinska vetenskaper (IMV) som är baserad på campus USÖ.

Källor: serumsektionen.se & oru.se


コメント


bottom of page