top of page

Var fjärde student hoppar av sina studier

Nya siffror visar att var fjärde student väljer att avbryta sin universitetsutbildning. Anledningen till varför är fortfarande oklar men Örebro universitets rektor Jens Schollin tror inte det är utbildningarnas kvalité som är problemet.

TV4 har begärt ut siffror från åtta av landets största lärosäten som visar att många av de studenter som 2012 påbörjade en treårig universitetsutbildning inte finns kvar idag. I snitt har 25 procent försvunnit, och det kan röra sig om studieuppehåll eller föräldraledighet.

På Örebro universitet väljer ca 30 procent att avbryta sina studier. – Det kan vara så att den enskilde studentens dröm och hur utbildningen ser ut reellt inte riktigt matchar, säger Jens Schollin i en intervju med TV4.

Johan Alvfors, vice ordförande för Sveriges förenade studentkårer tror att det kan röra sig om både privata orsaker men även brist i utbildningen. – Det kan vara av personliga skäl, men det kan också vara symptom på utbildningens kvalité och de förutsättningar man har som student. Och det är väldigt allvarligt för individen och samhället, säger Johan Alvfors.

Comments


bottom of page