Hur reparerar en man sin familj efter att svikit dem på värsta tänkbara sätt? Hur hanterar man sin egen ångest och förnekelse över vad man gjort? Detta är Tomas största bekymmer under familjens skidresa i Alperna.
Tomas och hans fru Ebba är på semester i Alperna med sina två barn. En tid för familjen att komma varandra närmare då Tomas annars är uppslukad av jobb. Allt är som upplagt för en underbar semester med sol och färsk pudersnö tills en lavin förstör allt och Tomas flyr och lämnar familjen åt sitt eget öde. Katastrofen uteblir men Ebbas syn på sin make är för evigt ändrad.
Turist är på pappret som vilket annat svenskt familjedrama som helst. Igenkänningsfaktorn är det gyllene ordet. På duken är det dock en helt annan historia. En historia om manlig självkänsla, självdestruktivitet och matchokulturens påverkan på det manliga psyket. Hur männen förväntas vara starka, att inte känna. Något som resulterar i det självdestruktiva och instinktiva beteendet som Tomas porträtterar. Filmen visar tydligt att män är ett lika stort offer av patriarkatet och normer som kvinnor. Att vi måste ompröva och omdefiniera de könsroller som existerar idag. Det är inte förrän Tomas sitter och storgråter ”likt en tjej” som han kommer tillinsikt med sitt eget beteende och hur det skadar de han älskar.
Turist är en visuellt slående film där varje detalj är mästerligt placerad på rätt plats vid rätt tillfälle. Skådespeleriet är makalöst bra och man känner varje torterad tanke och känsla som ensemblen projekterar. Dock är det inte en film för alla. Den är långsam i det att den nästan kryper fram, allt för att exploatera och analysera karaktärernas olika dilemman. Vill man ha ett fartfylld feel-good drama så är det lika bra och vända i dörren. Vill man och andra sidan ha en välstämd orkester av melankolisk igenkänningsfaktor och realism är detta filmen för dig.
Kort om filmen
Titel: Turist Regi: Ruben Östlund Cast: Johannes Bah Kuhnke, Lisa Loven Kongsli, Vincent Wettergren, Clara Wettergren m.fl. Premiär: 15 augusti 2014 Visas på: Filmstaden
/ Elin Isvind Skribent
Comments