Efter två år på musikhögskolan och en examen i Teaterpedagogik har Frida Mehlin landat i sitt drömjobb som verksamhetsledare på Örebros Riksteaterförening. Tack vare hennes frivilliga engagemang i ideella föreningar och styrelser har hon redan som 25-åring kommit en lång väg i yrkeslivet. Hennes ambition är att nå ut till fler studenter om scenkonst och hon hoppas kunna göra det i sin nya yrkesroll. Det är en kall höstmorgon i oktober när mötet med Frida Mehlin äger rum i Musikhögskolan på Örebro universitet. Klockan visar kvart över nio i byggnadens cafeteria. Det är med viss tur att hon har hittat tid för intervjun i sitt fullspäckade schema. Hon säger glatt att det inte var några problem alls, men skulle det vara okej om hon äter frukost samtidigt? Svaret är ett definitivt ja.
Frida Mehlin är 25 år gammal. Hon flyttade till Örebro för tre år sedan från sin hemstad Falkenberg för att studera Teaterpedagogsprogrammet. Hon har nyligen blivit tilldelad jobbet som verksamhetsledare för Örebro Riksteaterförening. När hon blir tillfrågad vad hon har för intressen utöver sitt jobb så skrattar hon till. Enligt Frida är det svårt att inte nämna jobbet som ett fritidsintresse, då det tar upp så mycket av hennes tid och är så roligt. När den nyanställde verksamhetsledaren inte jobbar så pusslar hon gärna eller vandrar omkring i Myrornas lokaler. Hon är även bokningsansvarig för bandet River Town Blues.
I våras tog Frida examen efter två år på Teaterpedagogprogrammet på Musikhögskolan. Programmet fokuserar främst på hur studenterna ska komma att lära ut teater professionellt men bidrar också med kurser om ljud, ljus, regi och även marknadsföring. – Programmet är väldigt brett och förbereder en så att man har rätt förutsättningar för att lära ut teater, berättar Frida. Hon uppskattade den fokus som lades på de administrativa aspekterna som programmet erbjuder och anser även att de hjälpt henne mycket i hennes nya arbetsposition.
Fridas klass bestod endast av fem elever som studerade tillsammans och Frida påpekar hur svårt det kunde vara emellanåt, särskilt med grupparbeten och dess få möjligheter med konstellationer. Det kunde lätt bli samma gruppdynamik om och om igen vilket inte gav tillräckligt med rum att utvecklas, enligt Frida. När jag frågar vad hon lärt sig mest av under sin universitetstid så svarar hon att hennes intima studier tillsammans med den lilla klassen och bra lärare gav mycket inför det kommande arbetslivet. – Ska jag vara helt ärlig så anser jag att det finns ingenting som gett mig så mycket kunskap och förberett mig så väl för arbetslivet som att engagera sig i studentkåren och Musiksektionens styrelse, säger Frida.
I studentkårens kårstyrelse var hon aktiv som ledamot och i Musiksektionens styrelse som vice ordförande. Engagemanget var hennes eget val och det roligaste hon gjort under sin studietid. Då hennes studier emellanåt gav henne en del fritid kunde hon utan problem engagera sig i båda positionerna. Frida säger att det är viktigt att engagera sig i övriga aktiviteter utöver sina studier när du studerar på universitetet. Du träffar nya människor och du kan lära dig mer om administrativt arbete som lönar sig när du kommer ut i arbetslivet och du har väldigt roligt på kuppen. – Det finns ju en anledning till varför jag sitter här just nu och mycket är tack vare mitt engagemang i dessa aktiviteter.
Kopplingen mellan engagemanget i övriga skolaktiviteter och Fridas inkörsport till sitt nuvarande yrke är minst sagt tydlig. Samma år som hon satt som ledamot i studentkårens kårstyrelse och som vice ordförande i Musiksektionens styrelse satt hon även som ledamot i Örebros Riksteaterförenings styrelse. Där hade hon tagit på sig ansvaret för deras barnteater och var därmed väldigt engagerad i vad som pågick inom föreningen. Tack vare hennes ideella engagemang blev hon rekommenderad av den dåvarande verksamhetsledaren att ta hennes plats. Som resultat fick Frida jobbet som verksamhetsledare för Örebros Riksteaterförening. Örebros Riksteaterförening, ÖRF, är en ideell förening vars syfte är ”att fylla det lokala behovet av god scenkonst genom att arrangera professionella och varierande föreställningar för alla åldrar.”
Att vara verksamhetsledare för ÖRF innebär att du är anställd av deras styrelse och arbetsuppgifterna kan vara allt från att koka kaffet till att ta emot skådespelarna som ska gästspela på någon av teatrarna till att marknadsföra föreställningarna. När jag ber henne beskriva en vanlig dag som verksamhetsledare så tar det en stunds fundering innan hon svarar.
– Vart ska jag börja? Dagarna varierar så pass mycket. Igår satt jag och svarade på mejl om bokningar och barnföreställningar i två timmar för att sedan förbereda ett antal vagnar med saker för olika föreställningar och idag träffar jag dig för en intervju, man får ta det som det kommer, förklarar Frida.
Frida är anställd på vikariat fram till februari. Hon hoppas på förlängning då hon vill bli helt trygg i rollen som verksamhetsledare och dessutom driva genom de idéer och frågor som hon brinner för.
– En av mina viktigaste hjärtefrågor är att informera studenter om att det finns teater och scenkonst till billigt pris, säger Frida och tipsar om föreställningen med Klungan som hon tror att många studenter skulle uppskatta.
Fridas drivkraft lyser igenom i hennes energi, positiva attityd och engagemang. Hon pratar om arbetet och teatern med en brinnande kraft och vilja. Hon svarar självsäkert och erfaret på alla frågor. Ett återkommande tema i intervjun är kontakter. När Frida började på skolan hade hon ingen aning om alla möjliga människor hon skulle komma att träffa. Lärare och studenter men också blivande vänner och kontakter. När hon blir tillfrågad att berätta någon rolig anekdot så minns hon tillbaka för bara någon vecka sedan då hon råkade ut för ett tekniskt problem på jobbet och kontaktade sin gamla lärare om det. Med glädje i blicker berättar hon om händelsen. Det går inte att gå miste om den respekt hon hyser för sina gamla lärare.
När det är dags för fotografering i Musikhögskolan, hennes gamla hemmaplan, så springer vi på flera lärare som glatt stannar upp och pratar med Frida. Hon berättar att hon intervjuas för studenttidningen Lösnummer om sitt nya jobb och lärarna skiner upp med stolthet. – Skryt lite nu om dina fantastiska studier också, säger en av lärarna innan han klappar henne på axeln och fortsätter vidare. När vi fotograferat färdigt och ska lämna byggnaden nämner Frida att det är riktigt bra att jag valt att engagera mig i något ideellt som universitetets tidning. Fridas energi följer med ut ur byggnaden samtidigt som Frida själv stannar kvar för att under förmiddagen jobba vidare från Musikhögskolans lokaler.
/ Clara Ivemyr Strömberg Skribent och fotograf
Comentarios