Av alla Sveriges studenter och uppsats skribenter var det Örebrostudenten Lina Thonander Aurbakken som kom hem med Sverigestipendiet. Lina är en värmlänning som började läsa vid Örebro universitet år 2009. Fem år senare står hon inför en av hennes största upplevelser.
Fredagen den 26 september fick Lina ta emot två stipendier i Stockholm för hennes examensuppsats “Laglottens vara eller icke-vara i den svenska rätten – en komparation med norsk och dansk rätt.”.
Stipendierna som delades ut var först det prestigefyllda Familjens jurist-stipendiet på 10 000 kronor och även Sverigestipendiet på ytterligare 25 000 kronor. Det är första året som Familjens jurist delar ut ett Sverigestipendium.
När examinatorn hade skickat in betyget för uppsatsen fick Lina reda på att hennes uppsats var lämnad till stipendiefonden. Det var Linas handledare Göran Lind som lämnade in hennes examensuppsats. Föruom Lina lämnade handledaren även in ytterligare en uppsats. Kursaren Ida Karlssons examensuppsats skickades också till Familjens jurist.
I augusti fick Lina besked om att hon vunnit stipendierna, något hon var väldigt förvånad över. – Jag trodde att Ida skulle vinna, säger hon. Jag är hedrad att juryn valde mig. Lina känner sig både stolt och nöjd. Hon berättar att det var skickliga jurister som hade läst alla uppsatserna. – Jättehäftigt. Att de tycker uppsatsen är bra är mycket ärofullt. Jag ser fram emot att höra motiveringen och träffa juryn, berättar hon. Juryn bestod av bland annat två personer som Lina sett upp till under studietiden. Professorerna Mårten Schulz och Johanna Schiatzki.
“Det valda ämnet är angeläget och aktuellt”, så löd inledningen till motivationen för uppsatsen. Lina stödde sin uppsats på förarbeten som förklarar och diskuterar lagens syfte. Hon ställde sig frågan om dagens samhälle stämmer överens med laglottsreglernas utformning. Reglerna var skrivna i en tid då barn var fortfarande i behov av sina föräldrars tillgångar för att överleva. Lina undrade därför om inte lagen behövde ändras. – Det finns inte samma ekonomiska behov som innan, säger hon. Det finns flera faktorer i uppsatsen som ledde till att Linas uppsats utsågs men det var framförallt analysen om en lagändring som låg till grund för beslutet.
Lina säger att hon uppskattade uppsatsskrivandet, att det fanns en viss frihet. – Det var kul att gå in rättspolitiskt och undersöka hur lagen borde vara, inte bara hur den är. Uppsatsen var inte ett enkelt projekt, det hade sin del av blod, svett och tårar. – Man orkar inte läsa igenom det till slut. Mest trött, minns Lina. Sen klart är man aldrig nöjd, tillägger hon. Vad gäller tips till andra studenter som skriver uppsats stannar Lina upp och funderar. – Det kanske verkar klyschigt men, man måste tro på sig själv. Stressa inte upp sig. Det känns bra när det är klart. Uppsatsen är bättre än du själv tror. Välj ett roligt ämne.
Nu med stipendiet ser Lina ljusare på sin framtid. – Jag tror mer på mig själv. Lina förklarar att hon alltid velat jobba med familjerätt och straffrätt. För nuvarande, kommer hon fortsätta med sitt jobb några år, som boutredare i en bank i Arvika. Men hennes dröm är att bli åklagare.
– Det finns så många intressanta aspekter av familjerätten. Som liten ville Lina bli jurist eller journalist. Hon tittade på Ally McBeal och tyckte att det var häftigt med jurister. Det fanns båda delar, skrivning och kreativitet. Om stipendiet väckte sug för forskning så är Lina inte helt stängd för en sådan möjlighet. Hon föredrar dock att då forska inom ett jobb, få det praktiska och teoretiska att gå ihop.
Den oundvikliga frågan vad hon kommer göra med pengarna är Lina snabb med att svara. – Resa. Jag har alltid velat ha det gjort. Hon och hennes sambo Björn ska till London i höst. Pengarna kommer att gå till några småresor, Rom, Barcelona. Hon tänkte unna sig det hon inte kunnat göra under studietiden. – Bara roliga saker. Jag har inte varit och rest förut. Det är snålt att sätta in allt på sparkontot.
Lina är glad att hon kunde visa att juristprogrammet i Örebro håller sin standard. Mycket kritik hade riktats mot juriststudenterna i Örebro, nu kan hon visa att det inte är sant. Hon är glad att representera Örebro Universitet. – Visa att vi inte är dåliga. Lina ser varmt tillbaks till hennes studietid i Örebro och längtar tillbaks till Slottsstaden som gett orsak till både slit och skratt.
/ Hulda Fahmi Skribent
Comments