top of page

Åsikt: Det finns skäl för oro


 

Anteckningar från min valnatt den åttonde november 01:05 svensk tid trillar de första resultaten in. 04:30 överbelastas Kanadas migrationssajt. Klockan 05 sker ett tappert försök att rädda stämningen när Hillary Clintons kändisspäckade kampsång ”Our Fight Song” spelas framför en gråtande valvaka. Dryga timmen senare utses Donald Trump som segrare.

Mycket kan sägas om valet i USA, än mer har sagts. Förklaringarna är många och känslorna starka. Mer eller mindre unika och spännande synpunkter och åsikter har redan yttrats av andra. Jag gör mitt egna inlägg i debatten delvis då jag gillar att höra min egen röst, men främst för att jag är uppriktigt oroad över vad som har hänt och händer politiskt i världen. Jag vill däremot tro att Trump möter ett tufft omval efter fyra hårda år, och jag har mina skäl.

USA är just nu ett väldigt splittrat land. Endast fyra gånger tidigare i amerikansk historia har en presidentkandidat vunnit valet utan att få flest röster. Clinton ser ut att få upp mot en miljon fler röster. Jag är inte ute efter att kritisera USA:s valsystem där distrikt snarare än majoritetsröster räknas, men röstsiffrorna ger perspektiv på Trumps egentliga popularitet. Enligt en undersökning från Gallup så har 42 procent av USA:s befolkning en positiv syn på Trump samtidigt som 55 procent ogillar honom, jämför detta med Obama 2008 där 68 procent var positiva respektive 27 procent negativa. Trump har mycket att förbättra för att inte gå till historien som USA:s minst omtyckta president sedan måttet infördes.

I sitt segertal lovade företagsmogulen att han skulle vara alla amerikaners president och att det är tid att mötas som enat folk. Har halva nationen fel om honom? Vad kommer Trump att göra för att förtjäna deras förtroende?

Vägar ska byggas, murar lika så. Olja ska pumpas, och avtal ska ändras så att USA slutar förlora och börjar vinna. Korruption ska rensas, skatter ska sänkas och självklart ska jobben räddas. Många saker som Trumps väljare behöver och vill ha, saker som Clinton sannolikt aldrig skulle erbjuda. Jag parafraserar den excentriska filosofen Slavoj Zizek som träffsäkert nämnde att de positiva förändringar som en regim utlovar alltid bör följas av frågan – för vilka? När all retorik, alla löften och alla projekt är över, vilka är vinnare och vilka är förlorare? Jag är rädd för att Donald Trump kommer att göra listan med förlorare alldeles för lång.

Jag tror att uppenbara förlorare blir de uppskattningsvis 11 miljoner som vistas i USA illegalt, många av vilka som under en tid tillbaka har jobbat, betalat skatt och bildat familjer utan att först erhålla amerikanskt medborgarskap. Trumps vallöfte var att utvisa samtliga som vistas illegalt. Andra förlorare blir de svarta amerikaner som vill se ett slut på polisövergrepp och överkriminalisering. För att betala skattesänkningar kommer alla i behov av välfärdssektorn lida, Planned Parenthood som har tänkts raseras kan även försvåra kvinnors möjlighet till abort, preventivmedel och vård. Klimatförnekelsen och expansionen av oljeproduktion i samband med att klimatavtal bryts kan i förlängning sätta alla framtida människor på förlorarlistan.

Trump må ha vunnit mycket, men i min åsikt vann han inte storslaget. Förslag som syftar på att göra det sämre för vissa i förhoppningen om att andra ska få det bättre kan vinna val, men de kommer inte att ena en nation. I fall Trump blir en bra president för alla amerikaner eller istället världens mest impopulära populist är beroende på hans politiska kompetens och villighet att hålla vad han lovar. Det finns skäl för oro.

Skribent: Harald Ernestam

0 visningar

Comments


bottom of page