top of page

Örebro universitet har blivit ett av landets centrum för AI

AI, eller artificiell intelligens som det egentligen heter, förutspås att bli en revolution som kan komma att gå att likställa med industrialismen inom några år, i alla fall enligt Sveriges närings- och innovationsminister Mikael Damberg (S). Han framhävde även Örebro universitet som en aktör av stor vikt när det gäller landets AI-utveckling.

Johan Schnürer, rektor vid Örebro universitet, och Amy Loutfi, professor i informationsteknologi vid Örebro universitet, deltog tillsammans med bland annat Damberg och andra starka namn inom teknikbranschen i Smarta Samtal på Drottninggatan i Stockholm under måndagen den åttonde oktober. Detta samtal arrangerades av stiftelsen Smarta samtal och leddes av moderatorn Mia Odabas. Där diskuterades det heta ämnet artificiell intelligens, och innan samtalet började förklarade Mikael Damberg vad denna tekniska utveckling kan innebära.

Exempel han gav var ekonomisk tillväxt för Sveriges näringsliv och offentliga sektor samt att det finns oändliga möjligheter för ordentliga framsteg inom vården. Dock, kan det vara komplext för personer som inte är insatta i ämnet att förstå potentialen som finns här, fortsatte Damberg, och menade därför att Örebro Universitet har en betydande funktion i att förmedla kunskapen vidare samt ge en förståelse av dess innebörd.

Det finns människor som oroligt går runt med tron om att Sverige har halkat efter i den tekniska utvecklingen, vilket inte stämmer då Sverige rankas högt i frågan om möjligheten att betryggande tillämpa AI. Professorn Amy Loutfi utvecklade resonemanget och menade att det inte är rättvist att jämföra Sverige med exempelvis Kina och USA. Det behöver inte heller nödvändigtvis vara av negativ karaktär att inte vara allra främst, eftersom vi nu kan lära oss av andra länders misstag och genom det växa inom detta område.

Samtalet bestod även till stor del av en diskussion kring hur AI uppfattas, då utvecklingen både anses ge upphov till massarbetslöshet och ses som lösningen på ett flertal världsomfattande problem. För att kunna reducera dessa kritiska åsikter angående artificiell intelligens behövs mer öppna samtal och mindre skrämselpropaganda, påpekade Loutfi. Fokuset måste vara på människans roll i detta, istället för på tekniken, och genom att skapa forum där diskussioner kan föras kan eventuellt denna rädsla dämpas vilket ger fler människor möjlighet att acceptera och delta i förändringen som vårt samhälle har att vänta sig.

0 visningar

Kommentit


bottom of page