top of page

Överfallet som väckte allas uppmärksamhet

Jozephine Gimling blev natten till den 27 september oprovocerat avsparkad från sin cykel och attackerad av två killar i 17-årsåldern. Utan att stjäla något lämnade de henne på marken vid Tybbles vårdcentral. Nästa morgon vaknade hon på sjukhuset med hjärnskakning. Nu vill hon ta denna upplevelse och vända den till något positivt genom att förena studenter och väcka uppmärksamhet för lösningar till det onödiga våldet. Jozephine Gimling skulle fredagen den 26 september besöka Kårhuset med några vänner. När kön var för lång begav de sig istället hemåt år varsitt håll. Jozephine var själv och på väg hem, mitt i natten, i närheten av Tybbles vårdcentral när hon oprovocerat blev avsparkad från sin cykel av två killar i 17-årsåldern. – Det gick så fort så det känns nästan som man drömt, berättar Jozephine. Hon mottog slag och flera sparkar mot ansiktet. Efter attacken lämnade killarna platsen och Jozephine lyckades ta sig upp från marken och ringa en kompis som kontaktade polisen.

Hon spekulerar i att det som hände den kvällen var ett planerat ”hit and run”, ett koncept som hon hörde från sina vänner. ”Hit and run” går ut på att en eller flera personer attackerar någon oprovocerat och slår personen hårdare ju mer den kämpar tillbaka. Syftet med detta ska vara att stiga i någon slags rang, istället för att stjäla något eller våldföra sig på offret.

Jozephine berättade om vad som hände på Facebook och responsen blev enorm. Över 2000 människor har delat hennes uppdatering och visat sitt stöd efter vad som hände. Hon har startat ”Nattvandra för varandra”, som man kan ansluta sig till på Facebook, och hon har även blivit involverad i flera projekt som hanterar brottsförebyggande aktiviteter, främst för ungdomar. Om man har idéer eller vill hjälpa till så kan man kontakta Jozephine på Facebook.

/ Clara Ivemyr Strömberg Skribent

Foto: Jozephines privata

1 visning

Comments


bottom of page